piątek, 28 czerwca 2013

Chutney z białych czereśni

Chutney z białych czereśni


Ponieważ dostaliśmy od teścia sporo białych czereśni postanowiliśmy coś z nich zrobić.
Tym razem padło na chutney czereśniowy, który przydał nam się do pieczonej perliczki
(przepis na ptaka tutaj) :)

Wykonanie chutney jest proste, jednak wymaga wydrylowania czereśni.
Dodam, że danie, jak i jego wykonanie, jest autorstwa mojego męża :)
Smak chutney jest słodko-kwaskowaty. Świetnie pasuje do pieczonych mięs.



Składniki:

0,5 kg białych czereśni
1 cebula
2 cm świeżego imbiru
100 ml białego octu winnego
3 łyżeczki cukru
Odrobina startej skórki z pomarańczy
Szczypta soli

Przygotowanie:

Czereśnie myjemy, obrywamy ogonki. Drylujemy. 
Kroimy je na mniejsze kawałki. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę.
Wrzucamy obydwa składniki na patelnię.


Ponieważ nasze czereśnie były bardzo soczyste, nie musieliśmy podlać ich wodą. 
Jeżeli macie mało soczyste czereśnie, dodajcie odrobinę wody.

Czereśnie z cebulą dusimy pod przykryciem aż zmiękną (ok. 5 minut). 
Następnie dodajemy biały ocet winny, cukier i imbir.
Dusimy przez ok. 30 minut. 
Pod koniec dodajemy startą skórkę pomarańczy i doprawiamy szczyptą soli.



4 komentarze:

  1. kusicie, kusicie, a na obiad nie zapraszacie :) z Krakowa 3h i jestem :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz u nas karnet open jeśli chodzi o wizyty. Daj znać tylko, jak będziesz w pociągu ;)

      Usuń
  2. CHĘTNIE SKOSZTUJĘ TAKIEGO SOSU WYGLĄDA SMACZNIE

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wystarczy się uśmiechnąć do Łukasza :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...