wtorek, 4 lutego 2014

Babeczki czekoladowe z żurawiną, wiśniami i niebieskim kremem mascarpone

Babeczki / muffinki czekoladowe z żurawiną, wiśniami i niebieskim kremem mascarpone


Inspiracja - www.mojewypieki.com

Dzisiaj kolejny pomysł na walentynkową pychotkę ;)
Jeśli tak jak ja, jesteś fanem / fanką niebieskich róż - ten przepis jest dla Ciebie!

Babeczki kuszą zapachem i swoim wyglądem. A do tego są naprawdę pyszne!
Troszkę bardziej pracochłonne niż typowe muffinki, które robi się bez użycia miksera, ale gwarantuję, że są tego warte :)
Zamiast żurawiny i wiśni możecie wrzucić ulubione dodatki. 
Zapomniałabym - babeczki są mega słodkie! Ale ja właśnie takie lubię najbardziej :)


Składniki (na 12 babeczek):

110 gram masła
3/4 szklanki cukru pudru
2 jajka
150 gram mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki kakao
110 ml śmietanki kremówki 30%
2/3 szklanki suszonej żurawiny i suszonych wiśni (wymieszane razem)

Składniki na niebieski krem:

1 serek mascarpone (250 gram)
1/4 szklanki śmietany kremówki 30%
1/2 szklanki cukru pudru
4 krople niebieskiego barwnika spożywczego w płynie (ja używałam marki Wilton)

Przygotowanie:

Masło i jajka powinny być w temperaturze pokojowej, więc jak już mamy plan zrobić babeczki - wyciągnijmy te składniki z lodówki.

Masło ucieramy mikserem z cukrem pudrem na gładką, puszystą masę (masa powinna stać się bardzo jasna).
Dodajemy pierwsze jajko, miksujemy do połączenia składników, dodajemy drugie jajko i znowu miksujemy.

W drugiej misce łączymy mąkę, proszek do pieczenia, i kakao. Dodajemy do naszej gotowej masy.
Wlewamy śmietanę kremówkę i suszone owoce. Mieszamy łyżką do połączenia się wszystkich składników.


Formę do muffinek wypełniamy papilotkami. Nakładamy ciasto. Pieczemy przez 25-30 minut w rozgrzanym piekarniku.



Przygotowanie kremu do muffinek:

Mascarpone ubijamy razem ze śmietanką na sztywno.
Dodajemy cukier puder, barwnik spożywczy, mieszamy łyżką.
Schładzamy w lodówce przed dekorowaniem muffinnek.

Dekorowanie babeczek:

Krem przekładamy do worka cukierniczego z odpowiednią końcówką (ja używałam 1M Wiltona). 
Wyciskamy krem ruchem okrężnym zaczynając od środka przesuwając się ku brzegom babeczki. 
Na tym filmie jest to świetnie zademonstrowane:




Mascarpone Karnawał 2014

5 komentarzy:

  1. Rapidamente per la destinazione, il signor F ci ha portato a guardarsi intorno, shopping in giro.
    H è un appassionato di fotografia, tutto il senso di possesso di una
    reflex Kuangpai, al di fuori sotto la neve così freddo completamente riuscito a
    colpire hogan scarpe uomoil suo entusiasmo.
    Ho detto il signor F anche portato le proprie
    macchine fotografiche, ma non siamo stati buoni come lui, troppo freddo, in fondo
    non è venuto prima. H a battere la strada principale,
    e talvolta ci pat, in questo momento, il signor F sarebbe accanto
    a me mettere posa. Poi una occasione, servizio fotografico,hogan outlet online quando
    il signor F mano diretto al mio spalla spiovente.
    Vorrei dirgli che non approfittare di me, vieni fuori!
    Ma Dio, non so come dire questa frase in inglese, ah, quindi posso tacere solo ah, così ho passivamente dal ah!
    Ciò ha portato direttamente alla parte posteriore fino a quando
    il servizio fotografico connivente, il signor F avrebbe preso subito sopra le spalle!
    Hold sorella per lungo tempo, e finalmente stare su un altro, quando di nuovo andò da
    lui hogan saldie gli disse fieramente:
    bad boy! Risultati altri ridacchiò dicono: Lo
    so. è inoltre io so, so che un P! Sono sicuro che sotto la
    sua apparenza sottile timida, nasconde un cuore assoluto Mensao!
    man show della parola, perché è sicuramente nato!




    Review my web-site ... hogan interactive

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...