wtorek, 18 lutego 2014

Gulasz wołowy z papryką i pieczarkami

Gulasz wołowy z papryką i pieczarkami


A o to przepis na mój ulubiony gulasz wołowy. 
W ogóle lubię dania jednogarnkowe ze względu na niewielką ilość późniejszego zmywania ;)
Gulasz jest dobrze doprawiany i wyrazisty w smaku. Mięso jest delikatne i rozpływające się w ustach.
A cały sekret to długie gotowanie na małym ogniu - zupełnie jak z rosołem ;)
Spróbujcie a nie pożałujecie!


Składniki:

500 gram mięsa wołowego
1 większa cebula
9 pieczarek
3 mniejsze papryki (u mnie każda w innym kolorze)
500 gram koncentratu sosu pomidorowego (w kartonowym pudełeczku)
2 ząbki czosnku
Sól
Pieprz
Papryka słodka
Czosnek w proszku
Olej rzepakowy

Przygotowanie:

W większym garnku rozgrzewamy olej rzepakowy. Szklimy cebulę z 2 wyciśniętymi ząbkami czosnku. Mięso dokładnie myjemy i kroimy na kawałki gulaszowe (grubość około 2, 3 cm). Wrzucamy do garnka.
Doprawiamy solą, pieprzem , słodką papryką i czosnkiem w proszku. Smażymy przez około 20 minut.
Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i dusimy przez kolejne 20 minut, co jakiś czas mieszając. Następnie dodajemy pokrojone w plastry pieczarki i dusimy znowu przez jakieś 20 minut. Znowu co jakiś czas mieszamy. Na koniec dodajemy sok pomidorowy i dusimy przez kolejne 30-40 minut. Mieszamy znowu. Doprawiamy do smaku i podajemy gorące z kromką chleba.




Smacznego!

2 komentarze:

  1. Pycha, lubię taki obiadek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wołowiny się nie soli na początku!!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...