niedziela, 2 lutego 2014

Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym

Polędwiczki wieprzowe z sosem pieczarkowym z makaronem Bavette


Dzisiaj przepis na przepyszne i bardzo łatwe do zrobienia polędwiczki wieprzowe.
Smakują znakomicie a dodatek dobrego makaronu i mojego ulubionego sosu pieczarkowego sprawia, że przepis na te polędwiczki stanie się jednym z moich ulubionych.
Jak spróbujecie to gwarantuję, że nie będziecie rozczarowani i być może to danie na stałe zagości w waszym menu. 


Składniki na obiad dla 2 osób:

1 polędwiczka wieprzowa
9 pieczarek
1 cebula dymka
1 prawdziwek (borowik) suszony
Pół pęczka koperku
2 łyżki masła
Sól
Pieprz
Oliwa
Liść laurowy
2 ziela angielskie
Pół szklanki wody
3 łyżki śmietany 18%

Przygotowanie:

Polędwiczki myjemy, dokładnie osuszamy. 
Kroimy na 3 cm kawałki w poprzek włókien.


Każdy kawałek rozbijamy lekko ręką. Solimy solą gruboziarnistą i świeżo zmielonym pieprzem.
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Smażymy polędwiczki z każdej strony przez 3 minuty.


Ściągamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego.


Do patelni, na której smażyliśmy polędwiczki, dodajemy 2 łyżeczki masła. Cebulkę dymkę siekamy drobno. Szklimy. Dodajemy grubo pokrojone pieczarki, liść laurowy, ziele angielskie i suszonego grzybka. Po 5 minutach dodajemy pół szklanki wody. Dusimy do miękkości przez minimum 20 minut. 


Włączamy piekarnik i do rozgrzanego piekarnika wkładamy nasze polędwiczki na 15 minut. 

Pod koniec duszenia sosu pieczarkowego dodajemy 3 łyżki śmietany, doprawiamy do smaku. Gotujemy jeszcze z 5 minut, aż sos zgęstnieje.


Gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu.

Podajemy posypane świeżym koperkiem. 

Smacznego!


Sztuka mięsa

6 komentarzy:

  1. To w końcu posypujemy szczypiorkiem czy koperkiem? A dymka to ma być taka malutka cebulka czy pęczek szczypiorku z cebulką? Pozdrawiam kucharzy domowych.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za zwrócenie uwagi! :)
      Oczywiście na koniec posypujemy koperkiem.
      A dymka to malutka cebulka, którą siekamy i szklimy na patelni.

      Usuń
  2. a piekarnik rozgrzewamy do jakiej temperatury? 180? 200oC??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mój piekarnik nie ma termometru stąd brak tej informacji :) Myślę, że optymalną temperaturą będzie 180 stopni.

      Usuń
  3. A te poledwoczki do pieca wkladamy same czy z sosem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Same. Sosem polewamy już upieczone polędwiczki.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...