niedziela, 23 marca 2014

Zapiekane muszle z mięsem mielonym i pieczarkami

Zapiekane muszle z mięsem mielonym i pieczarkami w sosie pomidorowym


Dzisiaj przepis na bardzo efektowne i pyszne danie. Uwielbiam makarony pod każdą postacią.
Kuchnia włoska jest chyba moją ulubioną kuchnią.

Dzisiejsza propozycja robi się szybko i miło. Muszle nie wymagają za dużych umiejętności a gwarantuję, że oczarują wszystkich wyglądem. Wszakże jemy także oczami.
Danie wychodzi na prawdę pyszne i co ważniejsze mocno pomidorowe!

Musicie mi wybaczyć, ale byłam tak głodna, że zapomniałam zrobić zdjęcia po upieczeniu :)
Mam nadzieję, że zdjęcia przed są na tyle zachęcające, że zrobicie te muszle.


Składniki (baaardzo duża porcja):

1 opakowanie 450 gram makaronu muszli
500 gram wieprzowego mięsa mielonego (u mnie z łopatki)
5 pieczarek
1 cebula
1 puszka pomidorów krojonych bez skóry
1 kartonik przecieru pomidorowego
250 gram żółtego sera w kawałku
Sól
Pieprz
Mielona papryka słodka
Czosnek w proszku
Oliwa

Przygotowanie:

Nastawiamy wodę na makaron. Muszle gotujemy al'dente (u mnie 10 minut) w osolonej wodzie.
Odcedzamy, studzimy i układamy każdą oddzielnie, tak aby się nie skleiły.


Na patelni rozgrzewamy oliwę. Siekamy drobno cebulę, szklimy na złoto. 
Do cebuli dodajemy mięso mielone. Podsmażamy około 15 minut. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką i czosnkiem.

Pieczarki myjemy i drobno siekamy. Dodajmy do mięsa.
Całość zalewamy pomidorami z puszki.
Dusimy wszystko przez jakieś 30 minut.

W międzyczasie trzemy na tarce ser, albo kroimy w małe paski.

Gdy nasze mięso będzie gotowe, wypełniamy każdą muszlę farszem. Układamy w naczyniu żaroodpornym.
Posypujemy żółtym serem i zalewamy wszystko przecierem pomidorowym z kartoniku. 
Pieczemy przez 20-25 minut w rozgrzanym piekarniku. 



Wyciągamy z pieca, nakładamy na talerze i robimy na innych wrażenie, jacy z nas zdolni kucharze! :)


7 komentarzy:

  1. Wspaniałe zapiekane muszle, uwielbiam je z mięsem mielonym :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Zaraz zerknę, co w kociołku piszczy :)

      Usuń
  2. mam zamiar zrobić jutro na obiad,na pewno jest tu bardzo pyszne i ładnie schludnie to wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A oprócz tego bardzo proste w przygotowaniu :)

      Usuń
  3. pychota,mniam.........

    OdpowiedzUsuń
  4. ile stopni piekarnik nastawic ?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...