wtorek, 29 lipca 2014

Drożdżówki z serem z automatu

Bułeczki drożdżowe ze słodkim serem z automatu do chleba


Przepis na ciasto drożdżowe pochodzi z aromatkuchni.blogspot.com

Kupiłam ser na sernik i leżał w lodówce, bo co rusz, ktoś przywoził nam sernik :)
Więc postanowiłam zrobić z tego nieszczęsnego sera coś innego.
Padło na domowe drożdżówki.
Jak wiecie, uwielbiam ciasto drożdżowe. Zawsze wyrabiam je w automacie, bo dzięki temu jestem pewna, że zawsze wyjdzie :)
Ser z kolei zrobiłam z przepisu babci na ser do naleśników.
Drożdżówki wyszły pyszne. Naprawdę warto wypróbować!




Składniki (na 16 drożdżówek):

1 szklanka mleka
1/4 szklanki oleju
1 jajko
500 gram mąki
1/2 szklanki cukru
szczypta soli
1 cukier waniliowy
1 i 1/4 opakowanie drożdży sypkich, lub 30 gram drożdży świeżych

1 roztrzepane białko

750 gram twarogu dwu lub trzykrotnie zmielonego
1 jajko
cukier do smaku

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w automacie. Pamiętamy o kolejności - płyny, sypkie, drożdże (składniki w przepisie są odpowiednio ułożone). Ustawiamy program - wyrabianie ciasta i czekamy aż maszyna skończy działać.

Przed końcem pracy przygotowujemy nasz farsz.
Do sera dodajemy surowe jajko i dosypujemy cukier do smaku. Wszystko mieszamy razem.

Wyrobione ciasto dzielimy na 16 części. Z każdej formujemy placek, który rozwałkowujemy.
Przekrawamy w dwóch miejscach, tak jak na zdjęciu.


Następnie, na środku, kładziemy ser.


Przeplatamy lewy bok, przez prawą dziurkę. Zawijamy rogi pod spód.


Z kolei prawy bok przekładamy na lewą stronę i również zawijamy rogi pod spód.



Na samym końcu smarujemy bułeczki roztrzepanym białkiem.
Wkładamy do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy ok. 20 minut.


Smacznego!



6 komentarzy:

  1. Świetny kształt! Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj mniam, mniam :) Żałuję, że już ich nie ma :)

      Usuń
  2. Byloby nam milo, gdybys zechcial go wpisac na Ptitchef.com, zeby mozna go bylo zaindeksowac.

    Ptitchef jest katalogiem, który pozycjonuje najlepsze kucharskie strony internetowe w sieci. Setki blogów juz sa na nim juz zapisane i korzystaja ze strony Ptitchef, zeby przedstawic swoje wlasne strony internetowe.

    Zeby zapisac sie na Ptitchef, wejdz na
    http://www.petitchef.pl/index.php?obj=myaccount_site&action=form

    lub na http://www.petitchef.pl i kliknij na « Dodaj swój blog-strone » w górnym pasku.

    Pozdrawiam

    Camelia
    Petitchef.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Bułeczki wyszły super - przepis do zapisania na stałe!

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepyszne. Także i z wersją z marmoladą. Dziś robię 3 raz.

    OdpowiedzUsuń
  5. Moje dzieci uwielbiają ;) robię bułeczki z kostką czekolady w środku.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...